Praktische informatie

Vrijdag 27 september
Toneel
19:30 uur
€ 21,00
 
exclusief consumptie

Met Maarten Wansink, Trudi Klever, Helmert Woudenberg, Stefanie van Leersum, Reinout Bussemaker, Dimme Treurniet, Anna Raadsveld en Tjeerd Bischoff

Afgelopen najaar speelde Toneelgroep Jan Vos middenin het Groningse aardbevingsgebied een uitverkochte reeks voorstellingen GAS: “Groots theater over nationale tragedie”, kopte NRC Handelsblad boven een vijfsterrenrecensie, terwijl Trouw en de Volkskrant hun lezers dringend adviseerden om naar Groningen af te reizen om dit te gaan zien. Dat hoeft dus niet meer, nu de tintelende familiekroniek door het land reist.

De ontdekking, de hoogtijdagen en de ondergang van het grootste gasveld van Europa vormen de achtergrond van het woelige leven van drie generaties van de Groningse familie Boelens. De ijzersterke tekst verweeft op humorvolle en inventieve wijze de maatschappelijke catastrofe met een indringend familiedrama. Herkenbaar voor iedereen, ook als je niet op een gasbel leeft. Voeg bij dit alles het in alle kranten bejubelde acteerwerk en je weet: GAS is een voorstelling die nog lang in het hoofd nadreunt.

Epicentrum van de vertelling is Hotel Boelens in Hoogezand-Sappemeer. In de jaren zestig – als de gasbel net is ontdekt – denkt hoteleigenaar Andries een graantje mee te kunnen pikken van de aangekondigde rijkdom. Maar de hotelgasten van de NAM blijken meer geïnteresseerd in zijn dochters Bette en Aukje dan in zijn plannen. Als de jongste ongewenst zwanger raakt van een NAM-ingenieur, raken de levens van gasmannen en de hoteldochters onlosmakelijk met elkaar verbonden.
 

Dagblad van het Noorden****: Drie uur smakelijk genieten.

Vanwege de duur van de voorstelling zijn er twee pauzes.

Geestig en slim verweeft GAS de politieke catastrofe van de Groningse gaswinning met een indringend familiedrama.

NRC (★★★★★)

Regelmatig spat de herkenning in klaterende lachsalvo's van de tribune.

Trouw (★★★★)

Gas is een schokkend meesterwerk (…)

De Theaterkrant (★★★★★)

Drie uur smakelijk genieten.

Dagblad van het Noorden (★★★★)

De euforie en de welvaart, de angst en het verdriet: van het drama van de gaswinning is een Groningse Heimat gemaakt.

De Volkskrant
Geweest

Deel pagina: