Praktische informatie

Vrijdag 17 november
Klassiek
20:00 uur
€ 26,50
 
Gratis inleiding 19.00 uur. Sponsorvoorstelling

Liefde en moord in de moeder aller opera’s. Mezzosopraan Tania Kross (ook bekend van Maestro en andere programma's waar ze haar liefde voor de opera met verve uitdraagt) presenteert haar eigen versie van haar lievelingsopera Carmen, speciaal voor haar herschreven en opnieuw gearrangeerd door Thijs Borsten, met als rode draad natuurlijk de muziek van dit meesterwerk van Georges Bizet.

Carmen is de geschiedenis van een zigeunerin voor wie niets boven haar vrijheid gaat, zij is een vrouw die zich niet laat voorschrijven hoe ze moet handelen en wat ze moet voelen. Het is ook de geschiedenis van een korporaal die smoorverliefd wordt op deze zigeunerin en deserteert. Het verhaal van een man die uit jaloezie de moordenaar van zijn geliefde wordt.

Thijs Borsten combineert in zijn arrangementen de zeer bekende, nog altijd schitterende muziek van Bizet met invloeden van de flamenco, de vurige volksmuziek en dans uit de zuidelijke provincies van Spanje, waar het verhaal van Carmen zich afspeelt. Zo ontstaat een sprankelende, eigentijdse visie op het stuk, dat Tania Kross op het lijf geschreven is.

Tania Kross tekent vanzelfsprekend voor de titelrol. Zij wordt bijgestaan door de Nederlandse sopraan Francis van Broekhuizen (later dit seizoen ook als Dolle Diva in de Dinsdag Matinee te zien) in de rol van Micaëla en tenor Charles Hens als Don Jose. We zien Carlos Denia, een van de beste flamenco zangers van Spanje, als toreador Escamillio in deze ‘Krossover’ van klassieke opera en flamenco.

Voor iedere operaliefhebber – en dat zijn er nogal wat bij Teis – een must! Wie eens wil kennismaken met dit genre, vormt dit concert een prachtige introductie in de wereld van de opera's.

Tania Kross geeft Carmen terug aan de mensen en vertaalt de opera naar het hier en nu

De Volkskrant
****

Meer informatie over deze voorstelling:

Geweest

Deel pagina: