2 januari 2018

Tip van de programmeur

Annelies Klunder, directeur én programmeur van Theater Geert Teis wijst u graag op een bijzondere voorstelling. In deze rubriek deelt ze haar tip met u!

Eigentijdse bewerking

Het verhaal van Anne Frank is – helaas – maar al te bekend. Haar dagboek is één van de meest gelezen boeken ter wereld. Je vraagt je misschien af wat er nog te vertellen is; wat er nog aan het verhaal toegevoegd kán worden. De bekende schrijver Ilja Leonard Pfeijffer belicht in zijn eigentijdse bewerking van Het Achterhuis een onbelicht aspect, namelijk: wat kan er gebeuren als acht mensen twee jaar lang met elkaar moeten doorbrengen in een kleine ruimte, terwijl buiten de vijand rondloopt? Uit die vraag – én in overleg met de regisseur Johan Doesburg – is een voorstelling ontstaan die in de eerste plaats dus gaat over de vraag wat er tussen mensen kan gebeuren als je dicht op elkaar leeft. Wat doet dát met je? Daarbij staat duidelijk de vrije verbeelding van de schrijver voorop. De dagboeken van Anne Frank zijn een inspiratiebron geweest, ontdaan van hun historische en feitelijke context.

Wat zo ontzettend knap is aan deze voorstelling – naast de mooie enscenering en het acteerwerk - is dat langzaamaan de benauwdheid je naar de strot grijpt. Pfeiffer is daarnaast een ware taalkunstenaar: helder en zo af en toe doorspekt met cynische humor.

Annelies Klunder

‘Onderduiken is ophouden te bestaan’

Daarom is het ‘waar en wanneer’ in de voorstelling Achter het Huis niet volledig ingevuld. Dat is aan u om het verder in te vullen. Door het juist uit zijn feitelijke context te halen, biedt de voorstelling veel stof tot nadenken. Wat betekent die benauwdheid? Wat zegt dat over de mens? Hoe ervaren mensen die te maken hebben met oorlogsomstandigheden dit nu? In welke zin ‘besta’ je dan nog?

Deze bewerking heeft nogal verschillende recensies in de pers uitgelokt. Zo geeft een enkele krant twee sterren terwijl NRC Handelsblad er vier geeft en het gedurfde standpunt van de makers roemt. Uiteraard is het aan u om uw eigen oordeel te vellen.

Ik zie u graag!

Kijk hier voor meer informatie en kaarten